Wandelingen langs de weg- en veldkruisen in Eijsden

In de (voormalige) gemeente Eijsden zijn meer dan negentig monumentjes van devotie geplaatst. Dit zijn weg- en veldkruisen, kapelletjes, en religieuze beelden.
Via onderstaande wandelingen kunnen een aantal hiervan van nabij bekeken worden.
Elders op deze website vindt u de eigenlijke collectie wegkruisen alwaar een uitvoerige beschrijving per individueel kruis te bekijken en te downloaden is. Klik hiervoor op deze link.

Weg- en veldkruisen zijn eigen aan ons Limburgs land.  Kruisen zijn er in alle vormen en gemaakt van diverse materialen. Het plaatsen van een kruis kon vele redenen hebben.
We kennen kruisen als grensteken, een markering van de grens tussen eigendommen van grootgrondbezitters.
Ongelukskruisen werden opgericht ter nagedachtenis aan mensen die , vaak ter plaatse, verongelukt zijn.
Was de opzettelijk dood een reden dan is er sprake van een moordkruis.
Daarnaast kennen we hagelkruisen, die in of nabij velden en boomgaarden werden geplaatst om Gods hulp af te smeken ter voorkoming van natuurrampen.
Missiekruisen werden opgericht ter herdenking van een volksmissie. Bij een volksmissie probeerden predikanten het christelijk geloof onder de parochianen levend te houden.
Maar de meeste kruisen werden opgericht als devotiekruis door mensen die om welke reden dan ook uiting wilden geven van hun verering voor of dank aan God.

Klik hieronder voor een wandeling langs de kruisen in het specifieke gebied van Eijsden. Geniet niet alleen van de aanwezige monumenten van devotie maar ook van de rijke historie van Eijsden.

Wandeling 1: Breust, Eijsden, Caestert (5 km).

Wandeling 2: Breust, Eijsden en Mariadorp (5.5 km)

Wandeling 3: Oost-Maarland (5km)

Wandeling 4: Mesch (2km, eventueel + 3km, +1 km)

Onder constructie:
Wandeling 5: Diversen. Kruisen die niet opgenomen zijn onder 1 tm 4, omdat deze te ver uit de wandelroutes liggen. (zeker met de fiets goed te doen, 15km. Kleine stukjes lopend afleggen.

Fietstocht, combineer alle vijf de wandelingen (onder constructie)