Toponiemen

Hieronder vindt U een selectie van wegen aan aanduidingen uit de eerste rapportage van de werkgroep Toponiemen (inventarisatie en beschrijving van de toponiemen (plaatsnamen) in Mesch-Eijsden. Zie UEV nr 140/141.

Deze selectie wordt samengesteld door de werkgroep Toponiemen.

PlaatsNaamOmschrijving
MeschSchansweg of schanswegske (opgeheven)Leidende van de Steensbergeweg rechtdoor naar de Heiweg. Schansweg is ontleend aan het woord "verschansen". Zich verschansen kon men in een verdedigingswerk zoals bij Navagne in Laag Caestert. Een andere mogelijkheid om zich te verschansen, is in kuilen tussen struikgewas. Hiervan is mogelijk sprake bij het Schanswegske
MeschBovenste BerneauerwegOostelijker en hoger gelegen veldweg, vanaf de Grijzegraaf naar Berneau (België). Oude benamingen Voetpadweg en Weg genaamd den Voetpad.
MeschGrijzegraafLeidende van Mesch (vanachter de molen) tot het deelgebied De Grijzegraaf aan de Belgische grens.Het aangrenzende taludvan de Grijzegraaf ligt in de schaduw en is daardoor grijsachtig van kleur. De weg loopt door tot in Voeren in België en werd in 1630 ook al grijsen grave""genoemd. NB. het verlengde van de Grijzegraaf op belgisch gebied werd tot voor kort 'Weg op Mesch" genoemd. Thasn heeft men dit gedeelte zijn oude naam weer teruggegeven.
MeschKommelswegWeg van Withuis naar Mesch. gelegen aan de vroegere commende van Zesenhoven. Een commende is een stuk land dat aan geestelijken behoorde maar aan leken verpacht werd, dan wel in bruikleen gegeven. In dit geval behoorde het land aan de Cisterciënzers uit Val Saint Lambert, die de Zesenhoven 1n 1221 gesticht hebben en van daaruit de omgeving in cultuur gebracht hebben. Rond 1335 tot aan de|Franse tijd kwam Zesenhoven in het bezit van de Bisschop uit Luik.
MeschOp den DriesEen Dries is een zeer oude benaming daterend uit de Middeleeuwen. Het is een vee- of tuierweide, vaak met een drinkpoelen omgeven door boerenwoningen.
MeschDeeshagenDe veldweg lopende van de Steenbergweg naar de Zeven Heuvelen; wordt zo door ouderen in Mesch genoemd. Het is een moeilijk begaanbare weg. Vooral het laatste gedeelte als de weg overgaat in een paadje (lange Graaf). In de Middeleeuwen werd deze weg Diefsweg genoemd omdat hij naar de galg van Eijsden leidde, waar wellicht ook dieven gestraft werden. In het dialect zou men Deefswieëg zeggen. Mogelijk is dit later verbasterd tot Deeswieëg en Deeshagen. Deze weg heet tegenwoordig Ezelsweg. In de volksmond ook wel Wieég noa de knienkoel genoemd. Het gebied op Eijsdens grondgebied ter hoogte van de Eikelsweg.