Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (geboren in 1947 in Berlijn). Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.
Hoe Demnig aan de naam Stolpersteine is gekomen weet hij zelf niet meer, maar hij citeert met instemming een scholier “Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen” (men valt niet over de Stolpersteine, je struikelt met je hoofd en je hart).
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.
Op 13 maart 2019 werden struikelsteentjes voor de huizen van de in 1940-1944 opgepakte Joodse inwoners en verzetsstrijders in de gemeente Eijsden geplaatst door Gunther Demnig. Deze Duitse ontwerper van de ‘Stolpersteine’ heeft al 72.000 van deze mooie gladde steentjes gemetseld over heel Europa.
De leden van het Comité Struikelsteentjes in Eijsden, bestaande uit Dimitri Boutylkov (voorzitter Joodse gemeenschap in Limburg), Leo Barjesteh (directeur Familiemuseum Ursulinenconvent), en Jo Wolfs hebben zich onder voorzitterschap van burgemeester Akkermans hiervoor lange tijd ingezet. In tegenwoordigheid van familieleden en vele geïnteresseerde inwoners werd het ondanks het slechte weer een mooie dag van ontmoeten en herinneren.
Op onderstaande overzichtskaart (witte ster in zwarte rondje) kunt U de 8 locaties opzoeken en eventueel bezoeken.
Achter de sterren staat de specifieke informatie. U kunt hier eventueel doorlinken naar de map.stolpersteine.app en van daaruit naar de website van Joodsmonument en/of oorlogsgravenstichting. De link naar de www.oorlogsbronnen/tijdlijn is ook apart opgenomen achter het sterretje.