Fiets- en wandelroutes langs markante locaties in Eijsden tijdens WO I

Eijsden tijdens de Groote Oorlog
Een eeuw geleden woedde op een steenworp afstand de Groote Oorlog. Nederland bleef neutraal, maar in Eijsden gebeurde van alles. De band met de Belgische buurdorpen was namelijk sterk. Daar woonden familieleden, vrienden en collega’s. Groot was dan ook de schok toen die ‘buren’ begin augustus 1914 in een felle strijd met Duitsland terechtkwamen. Huizen werden kapotgeschoten of in brand gestoken en er vielen veel doden en gewonden. Voor de bewoners van de Belgische grensdorpen zat er maar één ding op: vluchten naar het neutrale Eijsden. In een paar weken tijd verdubbelde het aantal inwoners van Eijsden.

De onderstaande wandeltochten(8km en 9km) en  fietstocht (18 km) voert u, via de oude kern van Eijsden,langs de Belgische grens, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een en ander is gebeurd. Eijsden lag wel in neutraal gebied, maar toch had de oorlog een behoorlijke impact op het dagelijks leven. Alleen al door de opvang van talrijke vluchtelingen voor wie onderdak en eten nodig was. In het westen, aan de Maas, grenst Eijsden aan Lixhe en Ternaaien, in het zuiden aan Moelingen en Visé en in het oosten aan Voeren. Het was behoorlijk gecompliceerd om in tijden van oorlog de neutraliteit te waarborgen. De tocht begint aan de Breusterstraat bij het Ursulinenconvent, het voormalig meisjespensionaat, dat in De Groote Oorlog in gebruik was als EHBO post voor gewonde Belgische en Duitse soldaten en er waren ook vluchtelingen opgenomen, getuigen de Kronieken van het klooster. Er liggen drie vrouwelijke Belgische vluchtelingen begraven op het kerkhof van het klooster.

Klik HIER voor de fietsroute. Deze fietsroute is een combinatie van de beide onderstaande wandelroutes.

U fietst achtereenvolgens via de
Breusterstraat, Raadhuistraat, Vroenhof, Spriemenstraat, Vogelzang,Mariaplein, Bat, Diepstraat, Graaf de Geloeslaan, Kasteel, De La Margellelaan, Schansweg, Hoeve Navagne, Neutrale weg, Beeldjesweg, Grub, Bijstraat, Withuis-Maison Blanche,Withuisstraat,Mescherstraat, weg van Mesch naar Moelingen, Grijzegraaf, Onderste Bernauerweg, Moelingerweg, Bovenste Bernauerweg, Grijzegraaf, Moelingerweg, Drees, Pletsgatweg, Klokkestraat, Steenbergweg, Rijksweg, Pisartlaan, Ingenieur Rocourstraat, Station, Caestertstraat, Kruisstraat, en de Ursulinenstraat.

Klik HIER voor wandeltocht 1.

U wandelt achtereenvolgens via de Breusterstraat, Raadhuiststraat, Vroenhof, Spriemenstraat, Vogelzang, Mariaplein, Bat, Diepstraat, Graaf de Geloeslaan, Kasteel (door het Charmillelaantje en langs de voer) De La Margellelaan, Schansweg, Hoeve Navagne, Neutrale weg, Beeldjesweg, Kapelkesstraat, Station, Caestertstraat, Kruisstraat en de Ursulinenstraat.

Klik HIER voor wandeltocht 2.

U wandelt achtereenvolgens via de, Withuis-Maison Blanche, Withuisstraat, Mescherstraat, weg van Mesch naar Moelingen, Grijzegraaf, Onderste Bernauerweg, Moelingerweg, Bovenste Bernauerweg, Grijzegraaf, Moelingerweg, Drees, Pletsgatweg, Klokkestraat, Langstraat, Kerkplein, stukje Grijzegraaf en Meschermolen.