Watermolens in Eijsden

Watermolens in Eijsden, Momentopnamen uit hun geschiedenis.
Even ten zuiden van de oude Maashandelsnederzetting Eijsden kabbelt het riviertje De Voer. Wie deze waterloop van de grens met België tot de monding van de Maas volgt, komt tal van fraaie plekjes tegen. Een belangrijk aspect daarin is het grote aantal watermolens dat men hier op korte afstand bijeen vindt. Het gaat hier om zowel landschappelijk als historisch zeer waardevolle elementen.
Er is nauwelijks een andere gemeente in Limburg te vinden die zoveel, gedeeltelijk nog in werking zijnde, watermolens op haar grondgebied heeft.
De heer M. Meerman, schrijver van dit boek, is steunend op zijn rijke ervaring in het onderzoek naar de Limburgse molengeschiedenis, erin geslaagd een groot aantal gegevens uit de historie van deze molens te achterhalen. De Stichting Eijsdens verleden trad op als eindredacteur en stelde een groot aantal foto's uit eigen collectie beschikbaar. Het resultaat is een boeiend verhaal over de historie van zes watermolens , waarvan er vier nog min of meer intact zijn of zelfs nog regelmatig draaien.
Uitgave SEV 1990.