Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog.

Twee keer schampte de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog het Zuid-Limburgse dorp Eijsden. In augustus 1914 hield het Duitse leger tijdens zijn opmars huis in Belgische buurdorpen en schond zelfs de Nederlandse neutraliteit. En in november 1918 verscheen op een vroege zondagmorgen de Duitse keizer aan de grens bij Eijsden om vervolgens op het station af te wachten of de Nederlandse regering hem wilde toelaten.
Een eenvoudige grens bepaalde het lot, werd iemand oorlogsslachtoffer of oorlogstoerist. De Mescherberg werd in de eerste dagen van de oorlog een uitkijkpost voor tal van dagjesmensen die kwamen kijken naar de massa's soldaten en brandende dorpje iets verder, aan de andere kant van de Belgisch-Nederlandse grens
Dit boek levert een indringend beeld op van de samenleving in het grensdorp die volledig uit het lood werd geslagen door de gebeurtenissen: grote aantallen vluchtelingen, een toename van de smokkel, een dodelijke draad rond de helft van de gemeente, maar ook ingrijpende gevolgen voor de lokale economie en het culturele leven.
Vraag meer informatie bij het secretaris@eijsdensverleden.nl