150 jaar “De Greune Mert”

In 2021 bestaat café “De Greune Mert” 150 jaar.
Zie de officiële aankondiging met volledig programma  elders op deze site.

Door Corona hebben we niet de gelegenheid gehad om de 150e verjaardag van café De Greune Mèrt te vieren maar daar komt binnenkort verandering in. Noteert u alvast 14, 15 en 16 oktober in uw agenda. Stichting Verborgen Verhalen presenteert dan in samenwerking met Stichting Eijsdens Verleden een geanimeerd feestprogramma ter ere van de 150e verjaardag van dit bekende Eijsdens café gelegen op de hoek van de Diepstraat en de Graaf de Geloeslaan.
Café De Greune Mèrt opende haar deuren in 1871 en is vanaf die tijd de huiskamer van Eijsden gebleven. Zij neemt in de gemeenschap en historie van Eijsden een bijzondere plaats in. Het is het oudste nog bestaande café in de oude kern van Eijsden met als voormalige eigenaren bekende ondernemersfamilies die het hoekpand een periode van de grafelijke familie huurde. Het café heeft een vooraanstaande rol gespeeld als sociale ontmoetingsplaats, als geboorteplaats van bekende verenigingen (o.a. Koninklijke Oude Harmonie) en als lokaal waar de Eijsdense cultuur tot memorabele hoogtepunten kwam.
Op vrijdagavond 14 oktober gaan we van start met de presentatie van het lied De Greune Mèrt, speciaal gecomponeerd en gezongen door Laur Rutten en begeleidt door muzikanten van de KOH. We halen de hoogtepunten terug van de rijke geschiedenis en er is een optreden van het vermaarde trio Oengder Oes die in dit café naam maakte. We sluiten af met zanger/gitarist Didier Schols.

Op zaterdag 15 oktober kunt u de hele dag vrij inlopen voor de tentoonstelling die is samengesteld door Eijsdens Verleden. ’s Middags treedt de Pieterkeband op en ’s avonds hebben we een andere oude ster uit Eijsden op de bühne: Stan Spauwen. Daarna komen de Waerknöppele op bezoek gevolgd door café chantant. De entree is gratis.

Op zondag 16 oktober laten we oude tijden herleven met een vleugje Dagboek van een Herdershond. We gaan terug in de tijd van voor de Eerste Wereldoorlog toen de KOH repeteerde en concerteerde in het café De Greune Mèrt, destijds het lokaal van echtpaar Henquet-Schiffelaers. De KOH zal haar beste beentje voorzetten, maar de kapelaan, boer Bonte en al die andere oude dorpsbewoners zullen het hunne er van denken (en zeggen…). Tijdens de repetitie hoeft u geen honger te lijden, er wordt spek en ei gemaakt en onder de welluidende klanken van de KOH kunt u ook de tentoonstelling bekijken. ‘s Middags wordt er gefeest met Duo On The Rocks en daarna is er gezellig samenzijn tot in de late uurtjes.

Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting Verborgen Verhalen, een stichting die zich inzet om bijzondere gebeurtenissen uit Eijsden en omgeving weer onder de aandacht te brengen. Dit doen we in samenwerking met Stichting Eijsdens Verleden.