Navagne. Een Spaans fort aan de Maas.

Het is nauwelijks voor te stellen, maar de omgeving waar het riviertje de Berwijn in de Maas uitmondt, is een plek met een bijzondere geschiedenis. Wist je dat hier vroeger een imposant Spaans fort stond? De ondergrondse restanten hiervan liggen precies op de grens van de Gemeenten Eijsden-Margraten en Voeren.
Dit boek illustreert de rijke historie van deze plek vanaf de bouw in 1634 tot de sloop hiervan veertig jaar later. De Eijsdenaren kenden de plek als "De Schans" en tot op vandaag wordt dit nog zo genoemd.

Door stadhouder Frederik Hendrik uit Maastricht verdreven lieten de Spanjaarden door de lokale bevolking dit fort bouwen en de Fransen, onder heerschappij van de Zonnekoning Lodewijk XIV, sloopten dit weer, de Belgen markeerden de plek in 1843 als landsgrens en de Duitsers staken er in 1914 de Maas over.

Dit boek is een gezamenlijk project van de Gemeente Eijsden-Margraten en de Gemeente Voeren (B). Het boek geeft veel kijk- en leesplezier met verhalen over deze historische plek aan de Maas.
Het boek is in 2018 geschreven door Frank Hovens


Vraag meer informatie bij de Gemeente Eijsden-Margraten of Voeren. Het boek is ook te verkrijgen in de winkel van het Ursulinenconvent.