Eijsden 50 jaar bevrijd gedenkboek

Dit is een gedenkboek, uitgegeven ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van deze gemeente door de Amerikanen 1944.
Het is 1944 precies een halve eeuw geleden dat de geallieerde troepen landden op de kust van Normandië/ Drie maanden na D-Day bereikten ze de nederlandse grens en werd het kerkdorp mesch als eerste plaatsje in Nederland door de Amerikanen bevrijd. Eijsden volgde een dag later. En op 13 septmber 1944 waren ook Rijckholt en Gronsveld weer vrije dorpen.
Dat feit wil de Stichting Eijsden 0 jaar bevrijd op gepast wijze vieren. Onde rmeer met de uitgave van dit boekwerkje, dat steunt op de artikelen van Gilles Jaspars (Grueles, december 1944, 4e jaargang nr 4), Jan Weertz ("13 september 1944:bevrijd!") en Henri warnier (Eijsdens verleden, november 1984 nr 27-28) en verder op gesprekken met mensen die de bevrijding van dichtbij hebben meegemaakt, krantenknipsels en ooggetuige verslagen gelardeerd met fotomateriaal uit die tijd.
Dit boekje is te verkrijgen bij Stichting Eijsdens Verleden voor een bijdrage van € 5,-. Vraag meer informatie bij via secretaris@eijsdensverleden.nl