Wegkruizen

In deze verzameling zijn alle wegkruizen opgenomen die zich binnen de grenzen van de oude gemeente Eijsden bevonden vóór de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1982.
De lijst is aangevuld met kruizen welke na deze datum werden opgericht. Enkele wegkruizen behoren momenteel tot het beheersgebied van onze zustervereniging Grueles en van Stichting wegkruizen St. Geertruid. Ook heeft de groepering “De Kruisheren” van Voeren een veldkruis in onderhoud, geadopteerd. Dit wordt dan als zodanig vermeld. Als er in ons kwartaalblad Uit Eijsdens Verleden over een bepaald kruis iets is gepubliceerd, dan wordt hiernaar verwezen. Met grote dank aan onze vrijwilliger Bèr Pachen die  jarenlang op zoek is geweest naar alle beschikbare informatie en dit alles per kruis bij elkaar heeft gebracht.

U treft hier echter momenteel géén overzicht aan. We zijn druk bezig om de gegevens klaar te maken om te publiceren op deze site. Wij vragen om uw geduld. Mocht U vragen hebben over één of meerdere van de 91 geregistreerde kruizen in Eijsden, neem gerust contact op.

 

Kruuzer langs de sjtraote
Lees hier een mooie gedicht van Jeanne Theunissen over de veldkruizen (in Eijsdens dialect)

Moordkruis bie de witte poalkes.