Wegkruisen

In deze verzameling zijn alle wegkruisen opgenomen die zich binnen de grenzen van de oude gemeente Eijsden bevonden vóór de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1982.
De lijst is aangevuld met kruisen welke na deze datum werden opgericht. Enkele wegkruisen behoren momenteel tot het beheersgebied van onze zustervereniging Grueles en van Stichting wegkruisen St. Geertruid. Ook heeft de groepering “De Kruisheren” van Voeren een veldkruis in onderhoud, geadopteerd. Dit wordt dan als zodanig vermeld. Als er in ons kwartaalblad Uit Eijsdens Verleden over een bepaald kruis iets is gepubliceerd, dan wordt hiernaar verwezen. Met grote dank aan onze vrijwilliger Bèr Pachen die  jarenlang op zoek is geweest naar alle beschikbare informatie en dit alles per kruis bij elkaar heeft gebracht.

Klik hier voor de overzichtskaart.
—————————————————————–
Wandelingen:
Op basis van deze verzameling heeft de Stichting ook een 4- tal wandelingen langs deze monumentjes samengesteld.  Samen met foto’s en beknopte uitleg per kruis zijn deze wandelingen hier, per buurtschap, te downloaden.
Klik hier
voor de wandelingen langs onze kruisen.

—————————————————————————
Versieringen:
Lees ook het hier bericht over het initiatief dat Wiel Soudant heeft genomen om vele veldkruisen ijn Eijsden vóór de Pasen te gaan voorzien van een mooie bloemenkrans.

Lees meer over de werkgroep Wegkruisen.

 

Kruuzer langs de sjtraote
Lees hier het mooie gedicht van Jeanne Theunissen over de veldkruizen (in Eijsdens dialect)

Moordkruis bie de witte poalkes.