UEV 153 is verschenen
|
De nieuwe uitgave van UEV nr 153 is verschenen. Ook in deze uitgave een voorwoord van onze eindredacteur Lucia Geurts. December is een bijzondere maand: we vieren en gedenken en zingen de liederen van weleer. We kijken terug op het jaar dat bijna teneinde is en maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. We wensen elkaar alle goeds en geven elkaar geschenken. En misschien bezoeken we een nachtmis of wiegen we het kindje. Dit decembernummer van Uit Eijsdens Verleden biedt u een variatie aan onderwerpen die passen bij deze bijzondere maand. |
Bert Schutte, voorzitter van Eijsdens Verleden, blikt terug op het reilen en zeilen van de stichting in 2019. Henk Boersma gaat nog verder terug in de tijd en vertelt, aan de hand van berichten uit diverse kranten en bladen, wat er zoal gebeurde in het jaar 2001. Al vijftig jaar wordt in december bij de kerk in Breust een grote kerststal opgebouwd door vrijwilligers. De geschiedenis van deze traditie hebben de broers Guy en Eddy Piters uitgezocht en opgetekend.
De kerk in Breust heeft een monumentaal orgel, evenals een aantal andere kerken in Eijsden. Wijlen G.M.I. (Gerard) Quaedvlieg heeft een studie gemaakt van deze orgels en postuum publiceren wij een artikel van zijn hand over dit onderwerp. Het sluit aan op een bericht dat Mathieu Theunissen, naast andere wetenswaardigheden, vond in de Limburger Koerier uit 1903.
Twee rubrieken zijn in dit nummer terug van weggeweest: ‘Het midden- en kleinbedrijf’ en ‘Toppers van toen’. In de eerste rubriek beschrijft Marie-Anne van der Cruijs drukkerij Piters en de bedrijfsactiviteiten van de families Huls-Custers en Dassen-Custers aan de Raadhuisstraat en Breusterstraat. Wielrenner Jo Maas is de topper van toen. Jo Debeij heeft hem geïnterviewd.
We sluiten, zoals altijd, af met de rubriek ‘Kal plat!’. Marlies Haenen en Pierre Jeukens verzamelen hierin bijna vergeten Eijsdense woorden en uitdrukkingen.
Het aantal smederijen waarover Zjir van Luijtelaar sprak in zijn memoires (Uit Eijsdens Verleden 151, pag. 22 e.v.) groeit gestaag. Huub Bessems meldde dat er ook nog een hoefsmederij was in Oost aan het Greuntsje. Deze was gevestigd in het witte huis aan de kruising Sint-Jozefstraat/Parrestraat/ Dorpsstraat. Hier woonde de weduwe van de smid Martinus Hubertus Wolfs, Hendrika van Waerbeek. De vader van Huub Bessems, Mathijs Hubert Bessems (*20 juni 1913 – †13 april 2006), heeft daar zijn smederij gehad. Waarvan akte.
De redactie van Uit Eijsdens Verleden wenst u tenslotte een mooie decembermaand en een goed 2020!
Lucia M.J. Geurts Eindredacteur