Infobord Ursulinenconvent -Breusterstraat
Het Ursulinenconvent
Onderwijsinstituut voor meisjes
Mogelijk gemaakt door de grondwetswijziging op voorstel van commissie Thorbecke in 1848 en de daarbij vastgestelde vrijheid van onderwijs.
In 1849 opgestart door de Ursulinen uit Sittard met een lagere school voor meisjes. In 1856 uitgebreid met een pensionaat dat meisjes uit de gegoede stand aantrok, ook uit het buitenland.
Zij konden hier zowel lager als middelbaar onderwijs volgen. Vanaf 1884 tevens de eerste normaalschool, (kweekschool) voor katholieke onderwijzeressen in Nederland – vanaf 1893 met hoofdakte.
Het instituut in Eijsden stond internationaal hoog aangeschreven. In de twintigste eeuw kreeg het middelbaar onderwijs opleidingen op verschillend niveau.
Het instituut heeft door haar sterke positie in de gemeenschap een grote bijdrage aan de lokale cultuur geleverd.
Monumentaal kloostercomplex in 19e -eeuwse neo-bouwstijlen
Door de sterke groei van het aantal leerlingen en kloosterzusters werd het complex regelmatig uitgebreid. Op 13 september 1892 werd de nieuwe kloosterkapel van architect J. Jorna plechtig ingezegend.
In 1899 is het hoofdgebouw van Joh. Kayser voorzien van de monumentale voorgevel naar ontwerp van architect P. Cuypers. De bestaande westvleugel uit 1881 van de lagere school werd in 1906 verhoogd met een verdieping en aangesloten aan het hoofdgebouw.
De bouwstijl van de westvleugel is neoromaans, van de kapel neogotiek en van het hoofdgebouw neorenaissance.
Het Ursulinenconvent
In 1975 door de gemeente aangekocht. Tussen 1982 en 1984 werden diverse vleugels afgebroken en het hoofdgebouw gerestaureerd. Vervolgens diende het complex tot 2013 als gemeentehuis en bibliotheek.
Vanaf 2013 zijn in het Ursulinenconvent het Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis een congres-, vergader- en culinair-historisch centrum ondergebracht en vinden er veel culturele activiteiten plaats. Ter hoogte van de entree van het museum is de museumwinkel en de VVV te vinden.
De ommuurde begraafplaats van de communiteit van de zusters Ursulinen
Aangelegd in 1878-1879. Hier rusten de stoffelijke resten van 110 zusters, 2 pensionaires, 2 rectoren/aalmoezeniers, 1 dienstmeid en 3 vrouwelijke Belgische vluchtelingen uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. De piëta in de kerkhofkapel O.L.V. van Smarten is van de beeldhouwer Charles Vos. In 1917 ontving Vos de Prix de Rome, de belangrijkste prijs voor jonge kunstenaars en architecten.
Lourdesgrot
In 1880 in opdracht van de zusters Ursulinen gebouwd voor 0. L. Vrouw van Lourdes.
Kloosterpark
Oorspronkelijk met zowel de moes- als landschapstuinen en de boerderij gelegen binnen het ommuurde kloostercomplex.