Infobord Breust-Bruisterbosch
Op de hoek Trichterweg Kasteellaan in Oost staat het informatiebord ‘ontginningsroute breust-bruisterbosch’.
U bevindt zich bij het startpunt van de ontginningsroute Breust-Bruisterbosch. Al wandelend of fietsend kunt u de routes volgen die de Maasdalbewoners gebruikten naar hoger gelegen, ongerepte gronden. Routes die leiden naar nieuwe nederzettingen en naar historische relaties tussen inwoners van het Maasdal en het plateau van Margraten.
OERMAAS EN TERRASSEN
Aan de overzijde van de Maas ziet u een mergelwand. Mergel werd gevormd toen hier zee was en er geen mensen woonden. Later stroomde hier de Oermaas, een brede, woeste rivier. De Oermaas sneed het landschap in, en met het verschuiven van aardkorsten, ontstonden zo de maasterrassen. Die kunt u nog altijd zien: kijkend naar Oost-Maarland en het Savelsbos ligt de Rijksweg hoger dan het voor u liggende gebied. Ook de Trichterweg ligt hoger dan de uiterwaarden van de Maas. Elk terras weerspiegelt een grote klimaatverandering, waarbij de Maas telkens minder robuust werd.
VAN WOESTE GROND NAAR LANDBOUW
Tussen 1100 en 1300 werd het plateau van Margraten ontgonnen en gekoloniseerd. De bevolking in de maasdalen groeide sterk. Vroegmiddeleeuwse dorpen, waaronder Eijsden en Breust, bestonden uit woningen, landbouwgrond en uit ‘woeste gronden’ op het plateau. Hier rooide men het bos voor het hout: essentieel als bouwmateriaal en brandstof. Ook liet men er vee grazen. Het uitgestrekte bosgebied werd in hoog tempo geschikt gemaakt voor landbouw. Het laatste restant van het oerbos het Savelsbos ziet u op de hooggelegen bosrand. De vruchtbare löss leverde veel opbrengsten. Dankzij nieuwe landbouwmethodes als de ijzeren ploeg en het efficiënte drieslagstelsel voor bewerking van de grond verdween het bos in rap tempo.
SPREKENDE PLAATSNAMEN
Plaatsnamen hier verwijzen naar hun ontstaans-geschiedenis. Hier vindt u plaatsnamen die eindigen op -rade of -rode: die verwijzen naar het rooien van bos en de ontginningshistorie. Voorbeelden zijn: Herkenrade, Eckelrade, Hakkenroth, Kattenroth, ’t Rooth en waarschijnlijk ook Margraten (“Mariarade”).