Dagboek van een herdershond
Stichting Eijsdens Verleden ondersteunt publiciteitscampagne ‘Dagboek van een herdershond’
Op 8 mei jl. ging de musical ‘Dagboek van een Herdershond’ in het MECC in première. Rondom dit theaterevenement heeft de gemeente Eijsden-Margraten een publiciteitscampagne opgezet omdat de televisieserie destijds in Eijsden is opgenomen. De Stichting Eijsdens Verleden heeft twee tentoonstellingen georganiseerd en samen met de gemeente een wandelroute uitgezet langs de locaties die in de televisieserie te zien waren
Door Bert Schutte (voorzitter Stichting Eijsdens verleden)
Op 12 mei jl. werd de wandeling officieel geopend door burgemeester Cox die, in het gezelschap van gidsen van de Stichting Eijsdens Verleden, de route als eerste heeft verkend. De wandeling leidt vanaf het Ursulinenconvent via onder andere café de Keizer, de Vroenhof, de Christinakerk, de woning van pastoor Bonhomme, de brouwerij van Van der Schoor, het huis van schoolmeester Bongaerts, het huis van notaris Persoon, de Caestertstegen, de Reinekenshof en de comestibleswinkel van mevrouw Bonte terug naar het Ursulinenconvent. Via een QR-code kan men nadere informatie en leuke anekdotes bij de locaties opvragen. Zo wordt vermeld dat muzikanten van zowel de Koninklijke Oude Harmonie als van de Koninklijke Harmonie Sainte-Cécile gezamenlijk de plaatselijke harmonie in de serie vormden, in die tijd een unieke gebeurtenis. Een ander leuke wetenswaardigheid is het verhaal dat de intro van de serie gebaseerd is op een Waalse Cramignon, die uit verveling, tussen de opnames door, geblazen werd door één van de muzikanten. Er is een wandelgids waarvoor Stichting Eijsdens Verleden oude foto’s en informatie heeft aangeleverd.
Klik HIER voor de beschrijving van de wandeling en
klik HIER voor de tickle site waar men de wandeling kan boeken.
In het Sociaal Centrum Eijsden aan de Prins-Hendrikstraat (voormalig Groene-Kruisgebouw) heeft Stichting Eijsdens Verleden een fototentoonstelling over het ‘Dagboek van een herdershond’ ingericht. Een andere tentoonstelling is te zien in het Ursulinenconvent. Beide exposities bestaan uit oude foto’s met begeleidende tekst te zien en zijn gratis toegankelijk.
Klik HIER voor méér informatie over de fototentoonstelling.
Van TV-serie tot musical
Het boek `Kroniek eener parochie’ van Jacques Schreurs werd in 1978 bewerkt tot een televisieserie met de titel `Dagboek van een Herdershond’, onder regie van Willy van Hemert en geproduceerd door Joop van den Ende. Ze werd tussen 1978 en 1980 door de KRO uitgezonden. Toneelgroep Maastricht heeft nu, in samenwerking met Albert Verlinde Producties, een musical van het verhaal gemaakt. Deze is nog tot 17 juli te zien in het MECC.
Het verhaal heeft zich in werkelijkheid afgespeeld in Geleen, ten tijde van de opkomst van de steenkolenmijnen. Pater Schreurs, missionaris van ’t Heilig hart, was aalmoezenier van de ‘kompels’. Hij woonde in het klooster van Stein, vlakbij Geleen waar de grootste mijn van Europa, de staatsmijn Maurits, tussen 1914 en 1926 werd gevestigd. Hiervoor moesten landbouw- en veeteeltgronden worden onteigend. De bouwgrondmaatschappij Tijdig van Mgr. Poels trachtte grondspeculaties tegen te gaan, maar het schilderachtige maar arme landbouwdorp Geleen ontwikkelde zich langzaam maar onontkoombaar tot centrum van een dichtbevolkt industriegebied.
Eijsden heeft in de serie model gestaan voor dit schilderachtige maar arme landbouwdorp. De Vlaamse acteur Jo de Meyere speelde de jonge kapelaan Erik Odekerken en, naast een crew van veel prominente acteurs en actrices, figureerden vele inwoners van Eijsden toentertijd in de serie.
De musical volgt in grote lijnen het verhaal, zoals verteld in de TV-serie. Nog één keer is de stem van de inmiddels oudere Jo de Meyere te horen. De nieuwe Erik Odekerken wordt gespeeld door de uit Limburg afkomstige Joes Brauers. In tegenstelling tot 45 jaar geleden, klinken de teksten nu wèl met een Limburgs accent. En de dorpsharmonie wordt dit keer bij toerbeurt vertolkt door een van de Limburgse harmonieën, waaronder de Roej èn de Blow.