Infobord Breust De Bron

Bron van leven
Een burgerparticipatie project
(Informatie aangeleverd door Henk Boersma -SEV)

Vroeger was hier vlakbij een zoetwaterbron.
Deze ontsprong bij de kerk van Breust. Het beekje de Bak voerde het bronwater af richting de Maas. Het water is Thermaal (warm) en bevriest niet. Rond 1960 is het beekje ondergronds gelegd. Voor die tijd stroomde het langs de St. Martinusstraat en zo verder door de weiden naar Oost. De Bak voedde zowel de gracht van de voormalige Kloppenburcht als de gracht van kasteel Oost. Het beekje mondde nabij de Kluttestraat uit in de Maas.

Op de plek van het geplaatste kunstwerk stond eerder een grote gezichtsbepalende boom. Door ziekte en uit veiligheidsredenen moest deze oude reus worden omgezaagd. Van de stam in nu tijdelijk een boomsculptuur gemaakt.

Boomsculptuur
Over een aantal jaren kan hier een nieuwe boom worden geplant, wanneer het overgebleven wortelstelsel is weggerot. In de tussentijd is er daarom gekozen voor een boomsculptuur, gemaakt van de overgebleven stam.

Burgerparticipatie
Een groep inwoners uit Eijsden heeft via een burgerparticipatie project de invulling bepaald. Samen hebben ze ideeën ingebracht en daarover gestemd. Het winnende idee heet ‘Bron van Leven’. De uitvoerende kunstenaar is Jeroen Boersma. Dit thema verwijst naar de geschiedenis rondom de bron op deze plek. Maar ook naar de toekomst via het werelddoel (SDG) “leven in het water”. De Sustainable Development Goals (SDG’s ), zijn zeventien doelen om van de wereld een eerlijke en duurzame plek te maken in 2023. Ze worden als leidraad gebruikt om oplossingen te vinden voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
De boomsculptuur verbeeldt het leven dat ontstaat uit een bron met zuiver water. Naast de boom staat ook een cortenstaal waterschaal met daaromheen bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Dit alles maakt deel uit van het totale concept.

De geschiedenis van de bron
Vroeger was er een warmwaterbron vlakbij deze plek. Het nabijgelegen woonzorgcentrum heet daarom ‘De Bron’. De bron was verbonden met het beekje ‘de Bak’ dat vroeger door Breust liep. Deze beek is rond 1960 ondergronds gelegd en later drooggevallen, maar de bron is gebleven als vijver bij het woonzorgcentrum. De bron leverde drinkwater voor mens en dier. De bron was ook verbonden met het badhuis van het voormalige klooster in Breust. De boom die je hier ziet, maakte onderdeel uit van het kloosterpark, waar nog enkele bomen van zijn overgebleven.

Over de omgeving van de bron
Vlakbij de bron stond kasteeltje ‘landgoed Bakvliet’ bewoond door een jonkheer van 1870 tot 1882. In 1883 werd het gekocht door de zusters Franciscanessen van Calais. Zij stelden het ter beschikking aan de paters Kapucijnen van Parijs. De paters verbouwden het tot klooster. In 1897 gingen de zusters er zelf wonen en maakten er een rustoord en pension van. Hier verpleegden zij hulpbehoevenden en zieke jongetjes en voedden er weeskinderen op. Mensen uit de omgeving mochten op zaterdag een douche of bad nemen in het warme bronwater. Vanaf 1954 werd het klooster bewoond door de paters van Mariannhill. In 1971 werd het klooster afgebroken en vervangen door bejaardenbungalows (1972 en 1984) en het verzorgingscentrum ‘De Bron’ (1977).

Wil je meer lezen over dit voormalige klooster klik dan op de uitgaven van onze periodieken hieronder genoemd. Je wordt dan verwezen naar een driedeling artikel van Peter Hofhuizen over het Kapucijnenseminarie dat gevestigd was in dit klooster dat in de volksmond ook wel ‘t kleng kluusjterke’ genoemd werd.

https://www.eijsdensverleden.nl/online/wp-content/uploads/2019/08/UEV-10-1980_Optimized.pdf
https://www.eijsdensverleden.nl/online/wp-content/uploads/2019/08/UEV-11-1980_Optimized.pdf
https://www.eijsdensverleden.nl/online/wp-content/uploads/2019/08/UEV-12-1980_Optimized.pdf