Binnenkort verschijnt UEV 149
Honderd jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog, of, zoals onze Belgische buren zeggen, de Grote Oorlog. Hoewel Nederland destijds neutraal bleef, kwamen de gruwelijke gebeurtenissen in de landen om ons heen vooral in de grensgemeenten akelig dichtbij. Ook Eijsden ondervond aan den lijve wat de gevolgen waren van deze oorlog en speelde zelfs een hoofdrol tijdens de vlucht van de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland.
Dit nummer van Uit Eijsdens Verleden is vrijwel geheel gewijd aan die Grote Oorlog. We blikken terug op het herdenkingsproject Memorial 1918-2018 dat vanaf november 2017 tot en met nu heeft plaats gevonden.Vervolgens gaan we terug naar de dagen rondom 10 november 1918, het einde van de oorlog en de komst van de keizer naar Nederland waar hij op het station van Eijsden moest wachten op goedkeuring van zijn asielaanvraag. Rob P.W.J.M. van der Heiden c.s. maakten een reconstructie van de gebeurtenissen en achtergronden aan de hand van krantenartikelen uit die dagen en publiceerden die in het jaarboek 2017 van de Stichting Historische en Heemkundige Studies Geuldal. De redactie maakte dankbaar gebruik van hun artikel en bewerkte het voor dit blad. Station Eijsden haalde vijf jaar later, in 1923, weer de landelijke pers, nu vanwege een treinramp met een dodelijk slachtoffer en diverse gewonden. Eddy Piters beschrijft de toedracht van het ernstige ongeluk.
Hoe Eijsden het begin van de oorlog in augustus 1914 heeft beleefd lezen we in de Limburger Koerier uit die dagen. De berichten en annonces, verzameld door Ber Pachen, laten zien hoe Eijsden aan de rand van het schootsveld lag en overspoeld werd door vluchtelingen en gewonde soldaten. Maar het leven ging ook gewoon verder, getuige een foto uit de oude doos van jongens aan de Maas die genieten van een middagje zwemmen.
Lucia Geurts,
Eindredacteur