Wandeling 1: Breust, Eijsden, Caestert (5 km).

Wandeling nr. 1: Breust, Eijsden, Caestert (5 km).
De wandeling begint bij de hoofdingang van het gemeentehuis (Voormalig Ursulinenklooster).

In het park staat ons eerste object, een Heilig Hartbeeld. Het beeld is van gietcement en is 210 cm. hoog. Het heeft een armwijdte van 170 cm. Het beeld werd in 1920 aan de zusters Ursulinen geschonken door de familie van Mère Jeanne Mens uit Maasbree ter gelegenheid van haar zilveren professiefeest. Zie UEV 110, dec. 2007.

 Afbeelding 1-01 Heilig Hartbeeld
Even verder in het park staat een Lourdesgrot. Deze grot is een sobere nabootsing van de grot van Massabielle in Lourdes en herinnert aan het feit dat de H.Maagd Maria in 1858 daar verscheen aan Bernadette Soubirous. De grot werd in 1984 op deze plaats heropgericht. De oorspronkelijke grot in het park werd in 1880 gebouwd. Bij de herinrichting van het gemeentepark was deze grot blijkbaar een sta in de weg. Protesten uit het dorp stimuleerden de bouw van een nieuwe. Voor zowel de nieuwe als de oude grot werden vuursteenknollen gebruikt afkomstig uit een mergelgroeve uit de omgeving.
Nabij de grot en het H. Hartbeeld bevindt zich nog het kerkhof van de zusters Ursulinen.
Op het kerkhof liggen ongeveer 120 Mères en Soeurs gezusterlijk naast elkaar begraven.
Op het kerkhof staat een kapel met een witte Piëta, een beeldengroep voorstellende de bewening van Christus. Het beeld is geïnspireerd op het beroemde werk van Michelangelo in de Sint Pieter te Rome. Op het kerkhof staat verder een prachtig eikenhouten kruis met een mooie gestileerde Christusfiguur in gietijzer. Het kruis werd in 1945 geschonken door mevrouw Mommers, de moeder van een der zusters.
Afbeelding 1-04 Kerkhof v.d. zusters Ursulinen
We lopen over de hoofdtoegangsweg naar de Breusterstraat en slaan daar rechts af.
Bij de Marathon kijken we even om het hoekje. Midden in een kort geknipte en gemodelleerde Vuurdoorn staat een groot gietijzeren wegkruis. Het kruis staat in de tuin van de woning Breusterstraat 11. Eigenaar Jean Beckers plaatste het kruis in 1990. In de schacht van het kruis is het zo genaamde Mariamonogram verwerkt, de kapitalen A.M., Ave Maria, dooreen geweven. In het centrum is de Mariafiguur afgebeeld. Zie UEV nr. 104, april 2006.
We vervolgen onze weg richting Raadhuisstraat.
Tegen de voorgevel van het wooncomplex nr. 2 treffen we andermaal een gietijzeren kruis. Een foto uit 1923 toont dat het kruis er toen al was. Gietijzeren kruisen zijn vaak rijk voorzien van Christelijke symbolen. In de schacht is een urn en een doodshoofd met gekruiste beenderen afgebeeld. Deze ornamenten zijn een verwijzing naar de dood van de mens.
Zie UEV nr. 113, dec. 2008.
Afbeelding 1-6a Gietijzerenkruis a.d. Raadhuisstraat
Via de Raadhuisstraat komen we bij het Vroenhof.
Aan dit plein staat de Christinakerk, één van de kerken van de parochie Breust-Eijsden.
Recht vóór ons, nabij het Beatrixplein staat het Eijsdense verzetsmonument. Dit monument werd in 1948 opgericht ter nagedachtenis aan de Eijsdenaren die in het verzet het leven lieten. Elk jaar op 4 mei worden deze mensen hier herdacht samen met de andere mensen uit Eijsden die door oorlogshandelingen om het leven kwamen.
Naast dit monument werd op 12 september 2001 een gedenkteken onthuld voor dertien joodse Eijsdenaren die in de oorlog werden vermoord.
Afbeelding 1-08 Verzetsmonument op het Vroenhof
We vervolgen onze weg door de Kerkstraat om in de Diepstraat links af te slaan.
Tegen de gevel van het pand Diepstraat 7 staat een gietijzeren kruis. Dit type kruis wordt wel Leliekruis genoemd. De Franse Lelie is in gestileerde vorm in boven- en zijbalken verwerkt.
Rechts om de hoek zien we vóór ons het protestantse kerkje. Dit kerkje werd in 1906 gebouwd en verving daarmee een tijdelijke behuizing. Van 1633 tot 1857 werd voor de protestantse diensten de Christinakerk als simultaankerk gebruikt.
Afbeelding 1-10 Leliekruis a.d. Diepstraat
Afbeelding 1-11 Protestantse kerkje a.d. Wilhelminastraat
De Wilhelminastraat volgen, dan even verder rechtsaf de Kruisstraat in om op een van de mooiste plekjes van Eijsden aan te komen, “De Wiette Päölkes”.
Hier staat geflankeerd door twee Beukenbomen een prachtig smeedijzeren kruis.
Hebben we hier te doen met een moordkruis? Niemand weet het precies! Het kruis werd in 1899 door Graaf de Geloes hier geplaatst. De maker is waarschijnlijk de plaatselijke smid Plusquin. Een legende vertelt dat twee naaisters van het kasteel verliefd raakten op dezelfde jongeman. Ze zouden bij een ruzie elkaar zodanig met scharen bewerkt hebben dat ze beiden doodbloedden. Dit voorval zou zich op deze plek hebben afgespeeld. Een uitvoerig verhaal hierover werd gepubliceerd in UEV nr. 30, aug.1985.
Naast het kruis staat een blauw geschilderd Mariakapelletje. De beeltenis stelt “De Maagd der Armen” voor, zoals zij in het Belgische Banneux vereerd wordt.
Gravin De Liedekerke liet dit kapelletje in 1943 bouwen. Zij smeekte de Moeder Gods om het behoud van haar man die als verzetsstrijder door de Duitsers in gevangenschap was weggevoerd. Het mocht niet baten. De graaf kwam niet terug. Hij werd op 9 oktober 1943 samen met enkele andere Eijsdense verzetsstrijders in fort Rhijnauen bij Utrecht gefusilleerd.
Op deze plek komen reeds vele jaren lang mensen bidden.
Afbeelding 1-13c Mariakapel met links het smeedijzeren (moord-?)kruis a.d. “Wiette Päölkes
De Eijsdenaar Willy Theunissen (1918 – 2000) bloemist, in zijn vrije tijd o.a. Bütteredner, kerkzanger en dialectschrijver, deed hier inspiratie op voor het volgend gedicht in het Eijsdens dialect.
Via de Caestertstraat, de verharde weg tegenover het kapelletje, vervolgen we onze route zuidwestwaarts richting Laag-Caestert en lopen verder door de Molenstraat.
Op de hoek van de Molenstraat en de Steegstraat staat een goed verzorgd houten kruis.
Het werd hier in 1994 door Tonnie Wolfs geplaatst als dank voor een voorspoedige genezing na een zware operatie.
Afbeelding 1-14 Houten (dank-)kruis hoek Steegstraat – Molenstraat
Via de Steegstraat, rechts aanhouden, komen we in De Lamargellelaan en volgen deze zuidwaarts tot aan het monumentale pand “Reinekenshof”.
Op de hoek van een veldweg, links, staat sinds kort een majestueus smeedijzeren veldkruis. Oorspronkelijk stond op deze plek, en dit van af het begin van de vorige eeuw, een eenvoudig houten kruis. In 1991 werd het onherstelbaar vernield.
Een uitvoerige beschrijving vindt U in UEV nr. 84, april 2000.
We nemen nu de veldweg links, tegenover “Reinekenshof” en komen een eind verder op een verharde weg, de Leentjesweg die we linksaf in noordelijke richting volgen om in Hoog-Caestert uit te komen.
Op de hoek van de Steegstraat, links, boven op een keermuur staat weer een gietijzeren wegkruis. Als Christelijk ornament is in de schacht een zandloper afgebeeld. Deze staat symbool voor de vergankelijkheid en wijst op de korte duur van het menselijke leven.
We volgen verder de Kapelkesstraat richting Stationsplein.
De Kapelkesstraat dankt haar naam aan de St. Nicolaaskapel die hier tussen 1553 en 1847
gestaan heeft.
Op de hoek van het Stationsplein – Caestertstraat, links, staat een houten wegkruis.
Oude ansichtkaarten tonen ons dat er ter plekke reeds in 1906 een soortgelijk kruis stond. Rond 1985 was er van het wegkruis niet veel meer over. Een medewerker van de werkgroep van “Eijsdens Verleden” vervaardigde naar model van het oorspronkelijke een volledig nieuw kruis. Deze oude foto’s en een korte beschrijving ervan zijn te vinden in uit UEV nr. 30, augustus 1985.
Via de Prins Hendrikstraat gaat onze wandeling richting Breust.
Op het kruispunt “Genind” staat op de hoek van de Breusterstraat, te midden van een goed verzorgd bloemperk een metalen wegkruis. Einde negentiende eeuw werd op deze plek door buurtbewoners een wegkruis geplaatst. Het huidige kruis dateert van omstreeks 1960. Onlangs werd het kruis enige meters verplaatst zodat er een parkeerplaats kon worden aangelegd. Eigenaar-verzorger, de heer Dassen, vond dat het kruis beslist niet mocht verdwijnen. Zie UEV nr. 116 oktober 2009.
Afbeelding 1-17 Metalen wegkruis op het kruispunt “Genind”
We slaan de Breusterstraat in en komen bij de Breusterhof.
Op de hoek van het weggetje naar de St. Martinuskerk staat weer een gietijzeren kruis. Dit kruis werd hier in 1991 geplaatst ter vervanging van een metalen kruis. Dit gietijzeren kruis werd ernstig verwaarloosd aangetroffen op het kerkhof bij de St. Christinakerk. Vlijtige handen maakten er weer iets toonbaars van en gaven het hier een passende plaats.
We vervolgen de Breusterstraat tot aan de Kennedylaan en slaan deze in.
Tegen de gevel van bakkerij Smeets hangt andermaal een gietijzeren kruis. Op de tekstplaat staat “Geef ons heden ons dagelijks brood”, een passende zinsnede maar niettemin ook een frase uit het Onze Vader. Toevalligerwijs is dit kruis van het zelfde type als dat wat we eerder op de wandeling tegenkwamen bij de woning Breusterstraat nr. 11. Een meer uitvoerige beschrijving is te vinden in UEV nr. 104, april 2006.
Afbeelding 1-19 Gietijzeren kruis a.d. Kennedylaan
U loopt een eindje verder door de Kennedylaan en neemt het voetpad naar links om weer bij het beginpunt uit te komen.
Einde van wandeling nr. 1.