Wegkruis Laag-Caestert

Eijsden 1 juni 2009
Beste mensen van Laag-Caestert,
Het wegkruis hoek De la Margellelaan-Op de Grub-Reinekenshof ligt er desolaat bij.
Afbeelding 1
In de loop der jaren is het kruis meerdere malen vernield. De Stichting Eijsdens Verleden heeft van de Gemeente Eijsden een uitzonderlijk mooi smeedijzeren torenkruis gekregen. Dit kruis zouden wij graag geplaatst zien in Laag-Caestert.
Afbeelding 2
Goed geraden! Hulp van de bewoners van Laag-Caestert is hierbij nodig. Dit smeedijzeren kruis is in totaal 2 meter hoog en weegt circa 100 kg. Het moet gezandstraald, geverfd en in beton geplaatst worden. Wij denken en weten bijna zeker dat dit, met zoveel enthousiaste (vak)mensen in jullie buurtschap, zal gaan lukken.
Afbeelding 3
Graag willen we iets over de geschiedenis van de vorige kruisen vertellen: Begin 1900 werd het houten kruis geplaatst door Jef van der Cruijs zonder dat daar een speciale reden voor zou zijn geweest. Informant: Jef Crousen.
Het kruis had een opvallende en charmante vorm. De bovenarm was namelijk even lang als de zijarmen. Kruis en tekstplaat waren bruin geverfd. De tekst luidde “Geloof zij Jezus Christus”. Later werd er op een onhandige manier de letter “d” bijgevoegd. Verzorgers: bewoners van Laag-Caestert, o.a. Germaine Klippert en Jef Crousen. In de zomer van 1991 werd dit charmante kruis onherstelbaar vernield. Door de buurtbewoners werd samen met Harrie Feys, medewerker werkgroep wegkruisen, besloten een gietijzeren kruis te plaatsen.
Oorsprong: grafkruis Fam. Molijn-Hermans.
Afbeelding 4
Willie Schroen uit de Schoolstraat onderhield dit graf jarenlang. Toeval of niet: zoon Peter Schroen is getrouwd met Margriet Rutten van de Reinekenshof. Ook dit kruis is inmiddels vernield. Wat zou het mooi zijn om bij de ingang van ‘de Grub’ weer een wegkruis te plaatsen. Mannen en vrouwen van Laag-Caestert we rekenen op jullie en sluiten af met de opmerking dat het “jullie wegkruis” moet worden. Dus elk idee of elke suggestie is welkom.
Namens de Stichting Eijsden Verleden:
Bèr Pachen tel. 4091732
Mieke Jansen tel. 4090019
Annie Aarts-Crousen tel. 4093273